Siger du ja til din hero's journey

Er du blevet Kicked Out of Normal?

Fyring, sygdom, skilsmisse, konkurs, en ulykke, et røveri eller en anden stor omvæltning. Det sker for de fleste af os i løbet af et liv. Ofte føles det som en stor tung dør, der rammer én lige i smasken. Og man sidder tilbage med noget af en mental blodtud.

Hvordan reagerer vi, når den slags sker i vores liv? Og hvordan reagerer vi, når de, der står os nær rammes?

En dyb følelse af uretfærdighed. Vrede. Selvbebrejdelse eller bebrejdelser mod andre kan let opstå. Hvem har skylden? Hvorfor skulle det lige ske for mig, eller for den anden? Hvorfor forudså jeg ikke at dette ville ske? Vi havner let i en følelse af at være offer, eller at se andre som ofre. At placere skyld hos andre eller os selv. Skyld og skam. En anden reaktion for mange kan være hurtigt at ville fixe den opståede krise, så vi kan vende tilbage til normalen.

Der er en mere kærlig vej.

Siger du ja til din helterejse?

Hvordan ville det føles, hvis du vidste, at den dør, der smækkede så smertefuldt lige på næsen af dig, giver dig chancen for at vende dig rundt og få øje på nogle døre til det største, smukkeste, og mest magiske eventyr i dit liv. Vildere og finere oplevelser, end noget, du nogensinde havde forestillet dig?

Læs mere om hero’s journey her

Ville du så sige ja?

Måske kan du se, hvilken invitation, der ligger lige bag ved den skelsættende begivenhed for dig?

Jeg taler ikke om at putte sugar on shit her – det er ikke positiv psykologi.

Når man arbejder med hero’s journey, er det det stadie, der kaldes ’kicked out of normal’. Det sker hele tiden. Både i vores eget liv og i vores omgivelser. Hele verden er for nyligt blevet kicked out of normal med Covid 19 for at tage et konkret og nærværende eksempel.

”Covid 19 er noget fanden har skabt,” hørte jeg en sige for nyligt. Mit hjerte snørrede sig sammen. Det jo i virkeligheden det samme, som at sige at livet er noget fanden har skabt. For Covid 19 er en del af livet. Som det er lige nu. Ligesom døden er en del af livet, lige fra fødslen af.

Ville vi sige nej tak til at blive født, fordi vi ved, at vi skal dø?

Hero’s journey som en udviklingsrejse

Jeg har 1-1 klienter og jeg underviser på udviklingsforløb med hero’s journey som et framework. Her træner vi evnen til at se de gange, vi blev kicked out of normal med nye øjne. Når vi et øjeblik fjerner os fra vreden og skyld og skam og følelsen af at være et offer. Og i stedet betragter den voldsomme eller måske smertefulde begivenhed med accept og overgivelse. Så sker der et lille mirakel. Dette lille skifte i perspektivet skaber en enorm forandring. Jeg ved det, for jeg har set miraklet ske, den ene gang efter den anden.

Så bliver det pludselig muligt at få øje på tilstanden af kicked out of normal som en begyndelse på en helterejse. Det er ikke fordi følelsen af uretfærdighed eller vrede ikke må være tilstede. Den kan vi rumme kærligt, ligesom vi må kramme de, der står os nær, når de er i knæ. Compassion – medfølelse – er noget af det smukkeste, vi kan give os selv og vores nærmeste.

Men invitationen til at træde ud af offerrollen og ind i helterollen. Den er tilstede. Den kalder på os.

Mere end noget andet tidspunkt end netop der, hvor det kan føles allermest smertefuldt. Der hvor det er sværest at se mening med det, der sker.

Kriserne: Skilsmissen, fyringen, sygdommen, bruddet. Den livsforandrende hændelse er en del af en cyklus. En del af din helterejse. Måske kan du teste dette ved at gå baglæns i dit eget liv. Se ind i de gange, du er blevet kicked out of normal. Ofte vil vi kunne se, at de begivenheder blev årsag til en del andre begivenheder og hændelser, som bragte os på sporet af noget vigtigt.

Med det, du ved i dag. Var der så noget af det, du ville have været foruden?

Det kan også være at du endnu ikke har forløst den. At du endnu ikke har taget imod den invitation, der blev dig givet dengang. Men det smukke er, at den ligger der stadig til dig.

”The big question is, wether you are going to be able to say a heart YES to your adventure.”

Sådan sagde professor Joseph Campbell, da han skrev mesterværket The Hero With a Thousand Faces og satte ord på Hero’s Journey.

Måske er det dagens bedste spørgsmål: Når du ser på dit eventyr og dit liv. Ville du så sige JA til hele rejsen. Med alt hvad den indebærer?

Læs mere om hero’s Journey her

LIVE: HVER TIRSDAG OM HERO’S JOURNEY