Dragerne og Den Hellige Gral – step 8 og 9 på rejsen

Det næste step på rejsen er det sted, hvor mange helte giver op (step 9). Med viden om, hvad der er på spil her, har helten større sandsynlighed for at gennemføre sin færd. Derefter kommer steppet, hvor du mærker mening og finder skatten.

Jeg er i gang med at skrive bogen om Hero’s Journey på dansk. Hero’s Journey er et stort og meget nuanceret værk. En guide til livet, viderebragt fra alle tiders lærermestre, filosoffer og storytellere. I disse uger får du et sneakpeak. Her deler jeg et meget kort overblik med nogle af de vigtigste steps her på bloggen. Læs eller genlæs de første steps.

Alle helterejser bringer usikkerhed og frygt med sig – på mine Hero’s Journey-forløb taler vi om disse ting som dragerne. Din drage kan få dig til at forlade dit kald, fordi det simpelthen føles for farligt at sige ja til den store kærlighed, skrive den bog, du drømmer om, eller at tage den udlandsrejse, der har ligget på ønskelisten, siden du var ganske ung. Men når du har været igennem dette frygtindgydende step, er du ikke blot mere bevidst – lige på den anden side venter den store mening med hele din rejse.

Step 8: Dragerne

Der findes ingen heltefærd uden drager! Det gælder både de største eventyr – og det gælder i den grad også i det helt almindelige, menneskelige liv, du lever. Dragerne er symbolet på frygten i dig. Den rødglødende ild, der føles destruktiv og faretruende endegyldig. Når du bliver bange og får lyst til at bakke ud af det, du har gang i – så ved du, der er en drage på færde.

En drage kan være forbundet med noget, du har oplevet tidligere, der har såret, forskrækket eller krænket dig. Men vi kan også arve drager, fx fra vores forældre. Det kan føles som frygten for at blive såret, at miste kontrollen eller at miste nogen eller noget, der er dig kær. 

Det kan være svært at få øje på dem. Jo ældre vi bliver, jo sværere kan det være. Mange af os har lært os selv at kalde dragerne noget andet end frygt. Sådan bliver det en del af vores overbevisninger. Det er, når vi fx siger:

“Sådan er det jo …”

“Man kan ikke bare …”

“I vores familie …”

“Du skal ikke tro …”

Det er dragen, der siger:

“Du er en egoist, en drømmer, en sjuskedorte, doven, uværdig osv.”

Du kan høre den ved at lytte til dine egne domme både på dig selv og på andre. 

Dragens besked til dig, er det, der gør allermest ondt at høre. Dragen er der hele tiden. Med sine hårde ord og barske dom på dig og verden. Den dikterer mange af dine beslutninger og livsvalg.

I mange eventyr bliver dragen besejret – det rammende, engelske ord for dette er slay. To slay your dragon. Men der er flere måder at besejre en drage. I virkeligheden prøver dragen at passe på dig, og den ligger på en skat. 

“The cave you fear to enter, holds the treasure, you seek”, sagde Joseph Campbell, der stod bag The Hero’s Journey.

Step 9: Den Hellige Gral

Den Hellige Gral er det, der giver hele rejsen mening. Det er ikke altid det, vi forventede at finde, da vi drog ud på rejsen. Og vi kan meget vel skulle drage hjem med en følelse af tomme lommer. Alligevel ville vi ikke have været turen foruden. Hverken mødet med dragerne, frygten eller vores sirener.

Kampen, der sårede os, og opgøret, der trak alle illusioner væk. Det er essensen af Den Hellige Gral. Gralen er det stadie, hvor helten forstår det guddommelige i rejsen. Ikke i skatten, men i livet, og i dét at leve eventyret. Den Hellige Gral er nært forbundet med dit Purpose.

Den Hellige Gral er der, hvor du begynder at se sammenhængen i din egen fortælling. Du begynder at forstå, hvad det er for nogle temaer, du på en eller anden måde altid arbejder med. Dermed vil du også kunne se, at du formentlig har taget den samme helterejse masser af gange i dit liv. Og fremover kunne rejse langt mere selvbevidst.

Hvis du har lyst til at undersøge din Hellige Gral, kan du starte med at kigge tilbage:

Hvad var det, der kaldte på dig i begyndelsen af rejsen?

Og hvad har din rejse lært dig?

Læs step 10 og 11: Refusal of the Return og Master of the Two Worlds.

LIVE: HVER TIRSDAG OM HERO’S JOURNEY