Den gyldne buddha

Det skjulte Guld

Engang for mange, mange år siden på et kloster i Thailand stod der en Buddha af guld. Den var så imponerende stor, at dens værdi aldrig var blevet opgjort. En dag hørte munkene, at en gruppe soldater var på vej mod klosteret.

Da klosteret lå afsides, og munkene ikke var trænet til at gå i krig, besluttede man at dække statuen til. Den blev dækket til med gips, glas og maling, så den lignede en helt almindelig Buddha-statue.

Klosteret blev angrebet, og efterhånden var selv den sidste munk, der kunne huske den gyldne kerne, død og borte.

Mange, mange år senere, blev den store Buddha transporteret til Bangkok. Kongen ønskede at samle de mange nationalskatte, som stod spredt rundt i landet, og sikre at de ikke gik tabt. Men under flytningen begyndte gipsfacaden at krakelere.

Det, de så, overraskede alle.

En Buddha lavet af det reneste guld

Ingen havde vidst, at indeni denne almindeligt udseende skulptur, var en massiv Buddha lavet af rent guld. Den gyldne Buddhas skønhed og værdi var skjult, men havde overlevet urørt.

Historien er blevet fortalt i flere versioner, men den gyldne Buddha står i dag til skue i Bangkok. Den er også en kærlig påmindelse til alle os, der får lov til at beundre den, eller til os, der får fortællingen om den viderebragt. En påmindelse om det guld, der bor uberørt og beskyttet i vores kerne.

Det Konstruerede Selv i dig

På samme måde som munkene skjulte den gyldne Buddhas skønhed for at beskytte den under angreb, dækker vi vores egen iboende sårbarhed og storhed, når vi møder en udfordrende verden.

Det konstruerede selv blev formet tidligt i livet. Som børn blev mange af os kritiseret, ignoreret, misforstået eller måske svigtet og misbrugt. Dette fik os til at tvivle på den kerne, der er i os. Når vi vokser op, identificerer vi os med de domme og værdier, som samfundet giver os, og vi mister kontakten til vores uskyld, vores kreativitet og vores ømme hjerter. Vi dækker over guldet, mens vi søger godkendelse fra andre og søger deres vurdering af vores værdi – om vi er gode nok, kloge nok, succesrige nok.

Ved at tilføje lag efter lag for at beskytte os selv, begynder vi at identificere os med vores facade, og vi begynder at tro på det billede af os selv.

En malet gipsfigur.

Sanser noget stort, mystisk og helligt …

Men selv når vi ikke kan se guldet, kan lyset og kærligheden fra vores sande natur ikke slettes. Det kalder på os dagligt gennem vores længsel efter forbindelse, vores trang til at forstå virkeligheden, vores glæde ved skønhed og vores naturlige ønske om at række ud og hjælpe andre.

Vi ved det intuitivt. En del af os husker den skjulte, gyldne og uvurderlige kerne. Vi sanser noget stort, mystisk og helligt. Men det er først, når tingene begynder at krakelere i vores konstruerede virkelighed, at vi får øje på det. Krakeleringen og skrammerne kommer, når vi rammes af stress, sygdom, fyring eller en skilsmisse. Når livets kriser viser os vores falske selvs begrænsninger.

Når dit konstruerede selv slår revner

Når du føler, du krakelerer, eller dit konstruerede selv får revner, får du muligheden for at kigge ind i dig selv. Her vil du få et glimt af den kærlighed, styrke og visdom, der driver dig, og som har boet i dig hele tiden.

Selvom din kerne af guld og din natur kan blive begravet under frygt, usikkerhed og forvirring, så er den der. Og den kan fremkaldes.

Jo mere du stoler på denne kærlige – jeg vil kalde det guddommelige – kerne i dig, jo mere vil du kalde det frem i dig selv og i alle dem, du kommer i kontakt med. Og det vil brede sig som ringe i vandet. Jo mere i kontakt vi er med den dybe uskyld, kærlige intention og uendelige kraft, der bor i vores eget indre, jo mere kærligt og rent vil vi behandle andre.

Livet vil føles lettere, dit arbejde vil blive belønnet

Gennem årene er min tillid til denne kærlige kerne blevet bekræftet. Både i mig selv og i andre.

Jeg har coachet og guidet hundredevis af mennesker til at finde det indre guld. Den dybe kærlighed og genialitet, der var skjult og ikke kom i spil.

Og når det sker – i det øjeblik du kommer i kontakt med denne kerne og lærer at integrere den i dit arbejdsliv og i dine relationer – vil frygt, tvivl, udmattelse og konflikt blegne omkring dig.

Modstanden vil skrumpe ind, og livet vil føles lettere. Dine relationer vil blive kærligere, og dit arbejdsliv vil blive mere meningsfuldt og dermed belønnet. Du ved det godt – intuitivt – det er jeg sikker på.

Men det kan være, at du har lært meget tidligt i dit liv ikke at stole på den stemme i dig.

Læs mere fra bloggen her
Nana Askov er forfatter, mastercoach og erfaren underviser i The Hero’s Journey. Hun er også vært på podcasten Magic Monday

LIVE: HVER TIRSDAG OM HERO’S JOURNEY