The cave you Fear to Enter…

… holds the treasure, you seek.

Sådan siger professor Joseph Campbell om det trin, vi alle sammen møder på vores livs rejse: dragerne. Det er her, vi bliver triggede. Her, vi snerrer af dem, vi elsker, uden de forstår hvorfor. Eller hvor vi trækker os i stilhed. Men den frygtindgydende drage fortæller os noget. Om hvem vi er, og hvad vi har behov for. Om hvad vi søger. For den ligger på en skat – og måske er det ikke meningen, at vi skal besejre dragen – måske skal vi lære at flyve på den.

Hvad er Helterejsen?

Helterejsen er vores allesammens rejse gennem livet. Heros’ Journey som model blev opfundet af Joseph Campbell fra USA. Han var professor i mytologi og startede med at undersøge fortællinger hos de originale, amerikanske folk og andre gamle kulturer. Da der opstod finansiel krise i USA, der resulterede i, at alle offentligt ansatte blev fyret, endte han i en hytte i Schweiz. Her blev han i 5 år, hvor han studerede fortællingerne. Da krisen var slut, og han så at sige “kom tilbage til verden”, havde han opdaget, at alle de fortællinger, han havde studeret havde store fællesstræk – dette kaldtehan “monomyten”. Og det resulterede i modellen for helterejsen.

Modellen består af en cirkel, og rundt på cirklen er de stadier, du – helten – går igennem. Joseph Campbell siger, at enhver fortælling eller myte, som har en kraft og virker på os, den har disse elementer fra monomyten. 

Joseph Campbell trækker den et niveau op og siger, at vi kan bruge Hero’s Journey som en udviklingsvej og et spejl på vores eget egos rejse. Dragerne er kun ét stadie på helterejsen – men det er dér, mange af os bliver så forskrækkede, at vi ikke kommer videre.

Hero’s Journey Modellen. Copyright nanaaskov.dk

Hvordan hænger det sammen med Indre Barn?

Når man arbejder med Indre Barn, er de største traumer, vi har, på en eller anden måde det sted, hvor vi ikke har fået fortællingen videre. Det er dér, hvor vi har stået et sted i livet, hvor der ikke har været en guide, og vi ikke selv har haft ressourcen til at gå videre. Og det gør, at vores historie – om den handler om vores barndom, vores liv generelt eller hele vores slægt – begynder at kontrollere os. Det gør, at vi lever i en form for bevidsthed, hvor vi prøver at gentage tidligere historier.

Traumerne er i Hero’s Journey-terminologien en drage, som dukker op i os. Det er divine. Det er faktisk det bedste, der kan ske – for her er det, det sårede, indre barn har en mulighed for at blive kigget på, at blive mødt kærligt – og derigennem også at få en ny fortælling. Og det er helterejsen i sin essens.

Smerte og meningsløshed – og at skrive vores fortælling på ny

Når man har oplevet en smerte tilpas mange gange, så begynder man at opleve en meningsløshed. Som ung tror man, at det kun gør ondt én gang. Man tror, at når man er kommet over den første ulykkelige kærlighed, som man troede, man skulle dø af, så er man ovre det, og nu vil man møde den store kærlighed! Men når man når midt fyrrerne, eller lidt ældre, og er blevet skilt eller har prøvet lidt af hvert, så kan der komme en desillusionering og en søgen på mening. Det er dér, Hero’s Journey giver rigtig meget mening. For ved at forstå trinene og vide, at det bare er fordi, “nu sidder jeg fast i hvalens mave”, eller fordi “nu er der sirener – og de skal være der på min rejse”, eller “det var bare en drage, jeg mødte”, så forstår vi også, at der er grund til at tingene sker. Vi ser vores fortælling på en ny måde.

Ved at kombinere det bagudskuende blik, der kærligt favner den del af dig, der engang blev bange og frøs fast i en traumetilstand og ved samtidig at lære trinene på The Hero’s Journey at kende, kan vi løsne op. Vi kan mærke, hvad det er, der kalder på os – og så kan vi bevæge os frit og leve et liv med mere mening, end vi troede muligt.

Vil du med på en magisk indre & ydre rejse?

På retreatet arbejder vi med hele modellen for The Hero’s Journey samt med Indre Barn. Dette giver dig mulighed for at træde fuldt ind i lederskab i dit liv. Retreatet afholdes på det naturskønne Færøerne, hvor vi bor i et idyllisk gæstehus ved fjorden. Retreatet inkluderer:

3 overnatninger i delt værelse (eget værelse ved tilkøb)

3 undervisningsdage med Nana Askov og Ronni Vistisen

Meditationer, vandreture og badning i Atlanterhavet (hvis du har lyst)

Alle måltider samt te, kaffe og kage

Tid til at stå på fjeldet, skue udover din livshistorie – og skrive din fortælling på ny0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *